De adductoren van Dafne

Na de aanvankelijk wat vage toespelingen werd uiteindelijk duidelijk wat Dafne Schippers parten had gespeeld in de aanloop naar de Olympische 100 meter finale: pijn aan een van haar adductoren. Adductoren? Wat zijn dat en wat doen ze precies?

Wat zijn adductoren?

In het been zijn adductoren een groep spieren die gelegen zijn aan de binnenzijde van het bovenbeen. Ze zitten aan de onderkant vast aan het dijbeen en aan de bovenkant aan het bekken ter hoogte van het schaambeen. Als je op één been staat zorgen de adductoren ervoor dat je bovenlichaam recht boven je been blijft en niet opzij klapt; ze trekken je been onder je romp zeg maar. Dat is belangrijk bij de loopbeweging en zeker bij rennen omdat je daarbij afwisselend op het linker en het rechter been balanceert.
Deze animatie laat de werking goed zien.

Het gaat om het eerste deel van de animatie. Het tweede deel, het weer naar opzij bewegen wordt verzorgd door de (niet zichtbare) abductoren, de broertjes van de adductoren. Bij de armen heb je overigens ook adductoren en abductoren, daarover een andere keer meer.

Adductoren: de stille kracht

Adductoren doen nogal onopvallend hun werk: ze zijn vrijwel onzichtbaar en zijn met name bij (hard)lopen vooral statisch actief, dat wil zeggen het been blijft op dezelfde plaats ten opzichte van het bekken. Dit is niet bij alle sporten het geval. Zo zijn de adductoren bij voetballers ook verantwoordelijk voor het spelen van de bal met de binnenkant van de voet. En bij zwemmers zijn de adductoren cruciaal voor de schoolslag bij het sluiten van de benen. Bij schaatsers ligt het nog weer wat anders: daar moeten de adductoren bij elke slag hard werken om te voorkomen dat het been verder onder het lichaam vandaan glijdt dan de bedoeling is.

De liesblessure

Hoeveel je de adductoren gebruikt wordt pas duidelijk zodra je er een blessure aan krijgt. Dit wordt vaak gevoeld als een hinderlijke, scherpe pijn in de lies. Oorzaken kunnen overbelasting zijn of een acuut scheurtje door een plotselinge beweging. In veel gevallen duurt het weken tot maanden voordat weer normaal getraind kan worden. In die zin mag het een wonder heten dat Dafne Schippers de finale 100 m nog heeft gelopen, en nog vijfde werd ook!

Over de behandeling van een liesblessure kan je lezen in deze post.