FIFA 11+: hoe een goede warming-up voetbalblessures kan voorkomen

Bij het horen FIFA 11+ zullen de meeste ouders van jongens tussen pakweg 6 en 16 vooral denken aan de verslavende computergame. FIFA 11+ is echter iets heel anders. Het is een uitgekiend warming-up programma voor voetballers van alle niveaus en is ontwikkeld door FMARC, het medisch onderzoekscentrum van de FIFA, om blessures te voorkomen. En het werkt!

Wat is het FIFA 11+ warm-up programma?

FIFA 11 plusHet FIFA 11+ programma bestaat uit 15 oefeningen verdeeld over drie onderdelen. Deze warming up moet standaard aan het begin van elke training gedaan worden, ten minste twee keer per week. Het kost ongeveer 20 minuten. Voorafgaand aan een wedstrijd zouden alleen de loopoefeningen gedaan moeten worden (deel 1 en 3). Behalve een bal en 12 pilonnen of dopjes heb je niets nodig.

  • Deel 1: zes rustige loopoefeningen en oefeningen om de heupen los te maken.
  • Deel 2: zes oefeningen gericht op kracht in de benen, balans/coördinatie, explosiviteit en behendigheid. Onder andere plank, squat en springen. Je kiest in dit deel uit drie niveaus, toenemend in intensiteit.
  • Deel 3: drie loopoefeningen met hogere snelheid in combinatie met voetbal-specifieke bewegingen (wenden, keren, starten, afremmen).

FIFA 11+ help echt om voetbalblessures te voorkomen

FIFA 11 plus warming upHet FIFA11+ programma is uitgebreid in de praktijk getest en blijkt zeer effectief in het verminderen van blessures in het amateurvoetbal. Bij verschillende onderzoeken is gebleken bleek dat FIFA 11+ resulteert in maar liefst 40-50% minder geblesseerde spelers.

Als heel voetballend Nederland het FIFA 11+ programma zou invoeren dan zou dat zo’n 250.000 blessures per jaar schelen. Hier is door voetbalclubs nog veel winst te behalen.

Meer weten over de FIFA 11+ warming-up?

Download de FIFA 11 warming up poster met alle oefeningen in het Nederlands