Hoe kies je tussen sportmasseur en fysiotherapeut?

Wat doe je als sporter (of niet-sporter) met pijnklachten? Afwachten, naar een sportmasseur of naar een fysiotherapeut? Je kunt natuurlijk wachten tot het vanzelf over gaat. Prima als dat binnen een dag of 2-3 het geval is. Duurt het langer dan doe je er goed aan hulp te zoeken bij je herstel. Maak je keuze tussen sportmasseur en fysiotherapeut aan de hand van deze drie vragen.

Is de pijn veroorzaakt door een (sport)ongeval?

Je kunt pijn hebben als gevolg van een ongeval bij het sporten. Daarmee bedoel ik: enkel verzwikt, knie verdraaid, botsing met een tegenstander of voorwerp of een spier verrekt. Omdat in deze gevallen het weefsel beschadigd is ga je altijd naar een fysiotherapeut. Masseren is in dat geval zelfs af te raden.

Zodra de blessure voldoende genezen is kan sportmassage wel weer ondersteunend zijn tijdens het opbouwen van de belasting. Ook kan een sportmasseur tape aanleggen.

Zit de pijn in een spier of rond een gewricht?

Deze vraag is niet altijd zo eenvoudig te beantwoorden, met name als je klachten in de rug of schouders hebt. Voel je de pijn in of rond een gewricht dan is de fysiotherapeut de aangewezen persoon om dit te behandelen. Bij spierklachten, die vaak ontstaan door overbelasting, kan een sportmasseur je goed helpen de pijn te verminderen. Maar voor je de afspraak maakt stel jezelf eerst nog de volgende vraag:

Hoe hevig is de pijn?

Is de pijn zo hevig dat je er zelfs in rust last van hebt, dan kan er sprake zijn van een ontsteking. Vaak voelt de pijnlijke plaats dan warm aan en kan rood zijn. Ook dan mag geen sportmassage toegepast worden. Voel je de pijn alleen bij bewegen/sporten en is deze niet zo hevig breng dan een bezoekje aan een sportmasseur.

Twijfel je na deze vragen nog steeds maak dan een afspraak voor een vrijblijvende intake. Zowel een fysiotherapeut als een sportmasseur zullen zich eerst een goed beeld van de klachten vormen door het stellen van vragen en een lichamelijk onderzoek. Wie je ook kiest, je zult je er dus Рom in stijl te blijven Рgeen buil aan vallen.